Before and After – Cupboard to Small Bathroom

Before and After – Cupboard to Small Bathroom

My clients wanted to create a Guest Toilet/Powder Room at the end of their hallway. Mark and Wendy love colour and pattern and have a wonderful collection of art. They wanted to have a room at the end of the hallway that was almost a work of art or feature in itself.

There was a large cupboard backing onto the end of the hallway, accessed from their son’s bedroom. This provided the space that we needed to create the new room.

I drew up that end of the house and reconfigured the spaces to create a new toilet/bathroom. Part of the alteration was to relocate the switchboard as it was on a partial wall that we needed to remove to improve the space in the bedroom.

We applied for Building Consent from the Council as we were adding a new sanitary fitting and were also renovating another bathroom and the laundry.

The starting point for the design was the patterned leadlight glass door to create an art feature at the end of the hallway. I also designed a feature glass window for the Front Door and I designed the bathroom door to work in with that and the entrance rug. The colours for the glass were keyed off the artwork.

Once I had drawn up the design, Antony Greenfield from Stained and Designer Glass manufactured the glass and installed it in the new door. Antony also manufactured the window up above the toilet.

With the glass door design as the cornerstone of the design, I then built on the geometric shapes and found the round red basin edged with silver, by Glass Design Italy, from Metrix. I like the contrast with the bold squares/crosses and the strong round shapes.

Once I had drawn up the design, Antony Greenfield from Stained and Designer Glass manufactured the glass and installed it in the new door. Antony also manufactured the window up above the toilet.

With the glass door design as the cornerstone of the design, I then built on the geometric shapes and found the round red basin edged with silver, by Glass Design Italy, from Metrix. I like the contrast with the bold squares/crosses and the strong round shapes.

The flooring is black polished tiles and the light switch is a black glass panel with round buttons.

Mark and Wendy say that their visitors always come back from their bathroom visit commenting on how surprised they were by the bold colours and shapes when they open the door. This needs to be worded better – what do you think?

Other contractors for the project were Bathroom Systems – Builders; Mainline Electrical; and Jefferies Plumbing.

I have had a number of friends and clients ask about my entry into NZ House and Garden Interior of the Year Awards. I submitted this guest bathroom that I created for my clients Mark and n this before and after blog you  have you would like to read more about the process, the awards night and the details of the winning bathroom – click here.

By |2017-04-20T00:00:49+00:00March 28th, 2017|Bathrooms, Before and After, Blog|0 Comments