Project Description

Upland Road Kitchen Renovation

One of the main architectural features of this 1920’s built house is the lead light windows.  The Owner’s brief was to improve the functionality and flow of the kitchen and to provide strong visual interest.  The kitchen had an Eastern facing window above the sink bench through which the room receives lovely morning sun and light.  The kitchen flows directly into the family room and connects with a formal dining room through double doors.

We removed the sink bench under the window and added French doors and a small deck to capture the morning sun, let more light in and to provide a greater sense of space. At the other end of the room, a single standard entry door was removed and was replaced by large double cavity slider doors.  These new doors open up the kitchen space further and open it up to the entrance area, letting in the afternoon light.

The layout of the kitchen is now a streamlined galley design with a longer island containing the sink. One of the design challenges in this space was the split height ceiling, due to a 1980’s addition of the family room and larger kitchen. To counteract the visual effect of this split height, we designed the layout so that the tall cabinetry section is contained in the higher ceiling section with the cooktop bench section in the lower part.  Push to open, high storage cupboards are designed to mimic the look of a bulkhead while providing additional storage.  Painting these cupboards in the ceiling colour has enhanced this effect.

Inspired by the leadlight windows, we added blackened steel as a key design element. We used 30mm blackened steel trim to frame the high section, and the negative details under the benchtops.

The overhead cupboard section has fluted, smokey mirror inserts with blackened steel frames.  The fluted glass design element has been repeated on the back of the island panels in the form of a charcoal scalloped feature.

We have used Dekton Opera for the benchtops and splashback.  The soft lines and colour of this benchtop material contrasts the strong vertical design elements of the framed steel and the vertical fluted glass and island panels.

This design has been enhanced by the addition of brushed matt black handles for the drawers and strong matt black Fisher and Paykel handles for the integrated fridge and pantry.

A pantry is hidden behind pocket doors and contains a benchtop, perforated steel baskets, internal drawers and shelving.

A striking linear matt black pendant with smokey glass globes takes centre stage, complemented by downlights for task lighting and LED strip lighting under the seating overhang, overhead cupboards and inside the pantry.

The finished design has created a more spacious, light filled kitchen space which fits seamlessly into this home. The homeowners feel that the renovation has transformed their home.